Arta parfumarii - de la traditiile de mii de ani la ritualuri contemporane

Arta parfumarii - de la traditiile de mii de ani la ritualuri contemporane

Începând cu anul 3200 î. Hr și până în zilele noastre, lumea orientală reprezintă un etalon în ceea ce privește arta parfumeriei. Conform unor diferite studii, în Emiratele Arabe Unite dar și în țările vecine, oamenii cumpară 1 parfum la fiecare 2 luni.

Parfumul a fost întotdeauna o parte importantă a vieții din Orientul Mijlociu. Din cele mai vechi timpuri, oamenii din regiune au folosit uleiuri și ape de  parfum pentru a se exprima, a se conecta cu ceilalți și a marca ocaziile speciale. 

Primele esente de parfumuri din lume au fost obtinute in jurul anului 3200 i.Hr. in Mesopotania. Aici, metodele inovatoare de distilare și utilizarea solvenților au deschis calea către un proces revoluționar. Inițial, esențele parfumate au fost folosite în comunicarea cu entitățile divine. Dimineața, zeilor le era oferită rășină, la amiază smirnă, iar seara kyphi sau kuphy – cel mai sacru dintre toate parfumurile. Formula acestuia se găsește și azi pe pereții templului din Edfu: miere, iasomie, trandafir, vin și tămâie.  

Negoțul din bazinul mediteranean a creat un spațiu de schimb între civilizații. De asemenea, în lumea araba, parfumurile intră în rutina zilnică de igienă și îngrijire a oamenilor. Romanii abia în secolul 1 d. Hr. descoperă arta parfumeriei. La Roma apare astfel un cariter dedicat parfumierilor, pe ale cărui străzi patricienii și plebeii deopotrivă vând parfumuri venite din Asia Mica și Arabia.

Daca Occidentul era încă neștiutor, cultura Araba își atingea deja apogeul. Abia în secolul 14 a fost produs primul alcoolat de rozmarin – Eau de la Rein de Hongrie (Apa Reginei Ungariei) creat în 1370 pentru Elisabeta de Polonia, soția regelui Ungariei. 

Venind din vremuri îndepărtate, ritualul de parfumare personală este păstrat și astăzi de majoritatea oamenilor din Orient. Parfumurile sunt esențiale în rutina de îngrijire, precum și un indicator al curățeniei și al bunului gust. Cele mai multe parfumuri și esente, inclusiv florale îndrăznețe precum si oud profund și senzual, sunt considerate unisex. Esențele parfumate sunt folosite în mai multe formate și stiluri, cel mai adesea stratificate una peste alta, iar purtarea unui singur parfum nu este o practică obișnuită. 

Astazi noi il numim layering, însă pentru ei este un simplu ritual de îngrijire. Conform tradițiilor ancestrale, pe hainele ce urmează a fi purtate, precum și pe majoritatea produselor textile se aplică ape parfumate. De cele mai multe ori, acestea au o bază de mosc.

Înainte de îmbrăcarea ținutei, se aplică esențe de parfum în stare uleioasă, pe anumite zone ale corpului. Acesta va fi mirosul care va predomina pe piele întreaga zi. De cele mai multe ori, se folosesc parfumuri pe bază de oud.

În mod clar, una dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale oud-ului sunt persistența și versatilitatea sa – îmbunătățind persistența altor elemente olfactive în mod spectaculos – rămânând, din acest motiv, un must-have într-o rutina de parfumare. 

Urmatorul pas este pulverizarea apei de parfum. Aceasta are arome extrem de variate și sunt alese în funcție de specificul zilei, dispoziția personală sau în funcție de un anumit mesaj pe care persona dorește să îl transmită pe parcursul zilei.  

Dupa îmbrăcare și accesorizare, urmează ultimul pas: aplicarea BAKHOOR- ului.

„Bakhoor” este cuvântul arab care descrie bucațele din lemn (de obicei lemn de agar și o combinație de componente tradiționale autentice de uleiuri parfumate și amestecate cu mosc, uleiuri florale, lemn de santal, rășini și alte ingrediente naturale.

Backhoor-ul este aprins, iar fumul sau este direcționat cu mâinile spre haine și păr, pentru a defini întregul mix olfactiv. 

Versiunea modernă a acestui ritual cuprinde, în ordinea aplicării, loțiuni de corp parfumate - pe baza de mosc- parfumuri special formulate pentru textile, parfumuri în stare uleioasa, ape de parfum pulverizabile, precum și mist-uri, spray-uri “all over” care se pulverizează pe haine, pile și păr înainte de pasul final: aplicarea Bakhoor-ului.

Astfel, fiecare persoană poartă un parfum cu adevarat unic, pentru că toate aceste produse olfactive aplicate în straturi vor crea un miros original, care nu va putea fi descris și identificat cu ușurință.

Rezultatul este un parfum complex și îmbătător, care este cu adevărat unic. Este modalitatea perfectă de a-ți exprima personalitatea și de a lăsa o impresie de durată celor din jurul tău.

În Dubai, locul in care parfumul este ridicat la rang de arta, inovatorii parfumieri ai case Maison Asrar amestecă esențele orientale tradiționale cu notele occidentale, creând astfel parfumuri care sunt atât familiare, cât și surprinzătoare. Maison Asrar este un ambasador care creeaza un dialog între două lumi, o punte între trecut și prezent.

Maison Asrar este mai mult decât o casă de parfumuri; este un curator al emoțiilor, un ghid în explorarea sinelui. Fiecare parfum este o declarație de forță și frumusețe, o captură a esenței care te invită să călătorești alături de ea, o forță asrară care te încurajează să te pierzi într-o lume a beatitudinii și a exaltării

Într-o lume în care parfumul nu mai este doar o esență, ci o declarație de identitate, Maison Asrar își deschide porțile către un sanctuar al miresmelor orientale. Veti gasi o multitudine de parfumuri arăbești care conțin esențe orientale tradiționale acordate cu note Occidentale. Producătorul din Dubai propune câteva game senzaționale, oferind astfel un parfum pentru fiecare gust sau moment: Bloom, Royal, Hamsat, Velvet, Kiss My Lips, Emessa, Vogue si Icon sunt doar o parte dintre colecțiile actuale disponibile acum și în magazinele din România.

Mai multe postari